perjantai 17. toukokuuta 2013

HIIT-intervallit

Oon törmännyt monessa paikassa HIIT (High Intensity Interval Training) -intervalleihin. HIIT on erittäin tehokas harjoitus, joka polttaa rasvaa, parantaa hapenottokykyä ja on lisäksi lyhytkestoinen. Ideana HIIT:ssä on pitää syke koko ajan suhteellisen korkealla. Parhaimmillaan kaloreita palaa vielä tunnin päästä harjoituksesta, joten hyöty kulutettuun aikaan nähden on hyvä! Treenin pointti on nimeomaa kulutuksessa treenin jälkeen - ei treenin aikana.

HIIT:iä suositellaan tehtäväksi aamulla tyhjällä vatsalla, jolloin kropan hiilihydraattivarastot on tyhjät ja elimistö käyttää rasvaa energianlähteenä. Tästä koko "aamulenkki polttaa rasvaa" asiasta löytyy paljon mielipiteitä suuntaan ja toiseen - yllättävän kiistelty aihe :D Itse en ole aamulenkki-ihmisiä, joten HIIT:iä suunnittelen tekeväni iltaisin normi lenkin päätteeksi/sijaan.

Ensimmäinen harjoitus kestää vain neljä minuuttia. Lämmittelyn jälkeen aloitetaan HIIT, eli ensin hölkätään 30 sekuntia, jonka jälkeen juostaan kovaa 30 sekuntia (siis ihan täysillä). Vaihtelet hölkkää ja juoksua puolen minuutin välein, kunnes neljä minuuttia on täynnä. 

Edellä mainitun harjoituksen teet kolme kertaa viikossa, mutta joka kolmannella kerralla lisäät yhden minuutin lisää. HIIT-ohjelma on suunniteltu 8 viikon mittaiseksi, jolloin viimeiset treenit on 15 minutin pitusia. Siihen mennessä hapenottokyvyn pitäisi olla parantunut huomattavast alkutilanteeseen nähden, joten pituutta ei pidä pelästyä.15 min HIIT:n sanotaan vastaavan tunnin tasasykkeistä hölkkälenkkiä.

Kertaakaan en ole vielä HIIT:iä tehnyt ja mietinkin sopiiko tämä ollenkaan tehtäväksi normi lenkin päätteeksi :) Jotain järkeä/rakennetta mun pitäisi kuitenkin intervallitreeneihini saada, koska tuntuu todella päämäärättömältä sillon tällön vähän pinkasta 1 min kovaa ja vähän hölökötellä välissä :D

Aika rankalta kuulostaa :) Onko kellään kokemuksia HIIT:stä?




Lähteet: 
http://kesakunto.net/hiit-high-intensity-interval-training/
http://www.menaiset.fi/artikkeli/sport/vartin_tehotreeni_hiit_vastaa_tunnin_lenkkia_ohjeet_harjoitteluun
http://www.bodybuilding.com/fun/ultimate-8-week-hiit-for-fat-burning-program.html
         

1 kommentti:

  1. Hei! Tein vihdoin sulta saadun haasteen.. :) Toi HIIT-juttu nyt on näin juoksijan/PT:n mielestä noh.. progressiivisuus on ihan ok, mut en suosittelis tuota aamulla heti heräämisen jälkeen..jos kroppa on jo valmiiks katabolises tilassa, niin hapottava kova rehkiminen siihen ei tunnu kovin järkevältä.. Ehkä sitten johonkin muuhun aikaan päivästä. ;)

    VastaaPoista

Kaikki kommentit ovat tervetulleita :)